Verwijsformulier

Voorbeelden

Zelfstandig naar buiten


Meneer Jansen is 78 jaar, is beginnend dementerend en kan zich in huis net redden met zijn rollator. Buiten wordt hij door zijn vrouw in een duwrolstoel geduwd. Hij wil graag zelf naar buiten kunnen. Via de huisarts komt hij bij de ergotherapeut die met hem de mogelijkheden bespreekt. Na een kennismakingsgesprek en een proefrit blijkt dat een scootmobiel een goede oplossing kan zijn.

 

De ergotherapeut adviseert hem een scootmobiel bij zijn gemeente aan te vragen. Ze helpt met het invullen van het aanvraagformulier en schrijft in een advies waarom het voor meneer noodzakelijk is een scootmobiel te hebben, aan welke eisen het moet voldoen en dat meneer leerbaar genoeg is om met enkele lessen veilig aan het verkeer deel te nemen. Nadat meneer Jansen zijn scootmobiel ontvangen heeft krijgt hij lessen van de ergotherapeut in zijn eigen woonomgeving. Als de training is afgerond kan hij zelfstandig enkele routes rijden, wat zijn vrouw ontlast. Tijdens de behandeling blijkt dat er sprake is van een zeer hoog valrisico. In overleg met meneer en mevrouw zijn adviezen gegeven om dit risico te verminderen.

Vermoeidheid en pijnklachten verminderen

 

Mevrouw de Beer is 43 jaar en heeft reuma. Via de reuma-verpleegkundige is de ergotherapeut ingeschakeld in een vroeg stadium. Tijdens gesprekken en observatie komt naar voren dat pijn, stijfheid en vermoeidheid een grote rol spelen in het dagelijks leven van mevrouw en dat zij het moeilijk vindt om haar grenzen te bewaken. De balans tussen belasting-belastbaarheid is niet in evenwicht.

 

De ergotherapeut richt zich op het aanleren van en het advies geven over houdingen en handelingen die de gewrichten sparen. Daarnaast maakt mevrouw samen met de ergotherapeut een goede dag- en weekplanning zodat ze minder over haar grenzen heen gaat. Tot slot geeft de ergotherapeut adviezen over de aanschaf en het gebruik van hulpmiddelen.

Zelfverzorging en huishouden

 

Mevrouw van Veen is 62 jaar en heeft een hersenbloeding gehad. Na ontslag uit het ziekenhuis loopt mevrouw thuis tegen problemen aan bij het wassen en aankleden, het uitvoeren van huishoudelijke activiteiten en fietsen.

 

De ergotherapeut richt zich eerst op het begrijpen van de beperkingen, om vervolgens in de behandeling de zelfstandigheid van mevrouw te vergroten. Zodra duidelijk is wat precies de problemen bij het wassen, aankleden en de huishoudelijke activiteiten zijn, worden de activiteiten geoefend. Hierbij geeft de ergotherapeut adviezen en ook de echtgenoot wordt betrokken, zodat hij op een juiste manier kan helpen.

Na een aantal uren ergotherapie kan mevrouw zich zelfstandig wassen en aankleden, de meest voorkomende huishoudelijke activiteiten uitvoeren en veilig fietsen in het verkeer.

ERGOTHERAPIE VAN HAPEREN

 

Praktijkadres:

 

Postadres:

Risten 33

4891 BA Rijsbergen

 

LID VAN:

 

 

 

 

 

INGESCHREVEN BIJ:

 

 

 

 

 

 

 

KP: 89910278690

KvK: 70208352

AGB: 88051738

© 2018 Ergotherapie van Haperen

LID VAN:

 

 

 

 

 

 

INGESCHREVEN BIJ:

 

 

 

 

 

 

 

KP: 89910278690

KvK: 70208352

AGB: 88051738

Ergotherapie van Haperen